Hvem ødelagde guldkalven ifølge Bibelen?

Guldkalven smadres
Guldkalven inden den bliver smadret. Illustration udlånt af: Sweet Publishing - FreeBibleimages.org

I Bibelen findes svaret på hvem der ødelagde guldkalven:

Moses bliver så vred at han både smadrer stentavlerne (med de 10 bud) og smelter tyrekalven i ilden.

Baggrunden for historien

I mange dage havde Moses opholdt sig på bjerget sammen med Gud. Folket blev utålmodige og udarbejdede en tyrekalv af guld, som de kunne tilbede. På bjerget overrakte Gud to stentavler til Moses. Senere sendte Gud Moses ned af bjerget, for at få styr på folket. Moses blev rasende på folket og smadrede både stentavlerne og guldkalven.

Svaret findes i Bibelens Anden Mosebog i kapitel 32:

Da de var kommet endnu tættere på, og Moses så, hvordan folk dansede om tyrekalven, blev han så overvældet af vrede, at han slyngede stentavlerne mod jorden, så de knustes ved foden af bjerget. Så tog han den tyrekalv, de havde lavet, og smeltede den i ilden. Da metallet var afkølet, knuste han det til støv og smed det ud i bækken, som folket fik deres drikkevand fra.

De to stentavler der nævnes bliver der lavet nye af senere i historien. Moses udformer tavlerne og Gud skriver igen de berømte ti bud på tavlerne.

Flere spørgsmål om Bibelen

Der er et hav af gode spørgsmål om Bibelen. Nogle nemmere at svare på end andre. På Novias blog samler vi løbende svar på nogle af de mest spurgte spørgsmål.

Citatet fra Anden Mosebog kommer fra Bibelen på Hverdagsdansk – en nudansk oversættelse udgivet af forlaget Scandinavia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *