Få styr på nettet

Gult Netværkskabel

Du kender det helt sikkert. Nettet klumper eller hakker – og du får en langsom oplevelse, når du downloader, surfer eller streamer online. Det er der dog råd for.

Der er ikke noget værre end når du forsøger at shoppe online, og du så bliver afbrudt fordi det går for sløvt eller dit trådløse netværk er hopper af. En måde at sikre dig mod dårlige net-oplevelser er ved at få styr på dit udstyr.

Det handler om routeren, Access pointet og selvfølgelig din internetudbyders forbindelse. Men i høj grad handler det om dine kabler. Har du dårlige, billige eller slidte kabler, så giv dem et eftersyn – og skift de vigtigste strækninger ud.

Vælg gode kabler af høj kvalitet (kategori)

Når du vælger netværkskabel skal du kigge efter kategorien kablet er angivet som. Det er den kvalitet kablet er produceret i. Jo højere tal des bedre kabel er det.

Kategori er angivet som ”Cat” og så et tal: Fx ”Cat 7”. Skalaen for kabler hos de danske forhandlere går typisk fra 5 til 8. Desuden er der to variationer af 5 og 6 – hvor hastighed og båndbredde er forskellige. Dette angives med et tilføjet bogstav, som eksempelvis 5e for 5 – enhanced.

Se netværkskabler her

Træk ikke kablerne for langt

I gamle dage var huskereglen at man ikke skulle trække et stræk på over 100 meter. I dag kan dette stadig være gældende, men husk også på at du kan få switche som mellemled undervejs i din bygning. Derved kan du opnå en længere strækning.

Men træk ikke ledningen længere end de 100 meter – uanset kvalitet.

Er du lidt fingernem kan du samle farvekombinationerne af RJ-45 kablet i den rette kombination med en god kabeltang. Derved kan du afslutte dine egne kabler – og købe dem i metermål.

Køb en ny switch

Ud til dine accesspoints går der typisk kabler fra din router. Hvis der ikke er tilstrækkeligt hastighed i forbindelsen, så kan du udskifte til en ny switch. Du kan med fordel vælge en switch der tilbyder PoE – altså Power Over Ethernet, som giver netop strøm over netkablet.

I videoen her fremviser AvXperten en PoE Switch – som giver strøm igennem almindelige internetkabler. Med switchen kan du få både internet og almindeligt strøm ud til dit modem eller dit Wifi-hotspot.

En switch sluttes enkelt til i en stikkontakt, og du fører ledningen ind i switchen fra din router. Derefter er den nemt opsat, og du slipper for ekstra strømledninger til dine enheder.

Med denne miniguide håber vi at du får en bedre oplevelse når du går på nettet fra din mobil eller computer – uanset om du køber bøger eller streamer Netflix.

Topp50.se

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *